Från idé till resultat! ♥

För några veckor sen skickade jag ut det här som nyhetsbrev (signa upp dig på mitt nyhetsbrev till vänster här på bloggen)! Det blev så uppskattat av er så jag vill inte låta det gå “till spillo” utan jag delar det även här. Nedan ska ni få följa med mig – “från idé till resultat”! Jag hade ett samarbete som innebar att jag och familjen skulle få åka kryssning. Jag ville alltså ta en bild som hade någonting med båt att göra. Jag tänkte då på en bild från förra sommaren när min son ”åker båt” i en balja på landet.

Jag var på torsdagen hemma hos min bästa granne och drack kaffe och tänkte högt kring min idé, liksom bollade. Min granne ringde då sin svärfar som styrde upp en balja! Bara sådär! Det var så grymt! En perfekt dessutom. Jag fick den  levererad av grannen på trappen på kvällskvisten samma dag. Ibland ska man ha tur. Att hitta rekvisita kan annars vara ett väldigt tidskrävande projekt för jag är kräsen med looken och jag vill att det ska följa en röd tråd.

 

Dagen därpå skulle vi ta bilden. På morgonen ritade jag och barnen en skiss på vad vi skulle åstadkomma. Det var viktiga att rita en ”jättehjärna” och stryka över den, för det ville vi absolut inte ha med i bild. Jag ritade upp det jag tänkt mig – balja, mast, segel, blommor, outfiten, kikare i form av en toarulle (som vi glömde ändå), gosedjur osv.

Outfiten plåtade jag snabbt av med mobilen. Jag visste inte om det skulle vara varmt eller kallt ute så jag körde idén med lite olika lager kläder. Sjömansskjorta som storebror vuxit ur (Newbie), sjömanshatt (Lindex) och kofta från H&M i lite “båtfärger”.

 

Jag var på ärenden med min dotter på förmiddagen och på vägen hem hittade vi en grym pinne som skulle bli masten och vi rekade även location i skogen.

Det finns tre ”pölar” som vi känner till i skogen så vi kollade in alla. I första pölen var det så mycket slemmiga yngel att jag inte hade lust att sätta baljan där. I andra pölen så forsade det så starkt, plus att pölen inte var så bred. Sista pölen befann sig i ett hav av vitsippor och den var även närmast hem. Den fick det bli.

Jag vet hur solen går ner i förhållande till pölen eftersom jag plåtat där innan (annars hade jag rekat tidigare och kollat in ljuset på exakta tidpunkten jag tänkt ta bilden). Jag hade sån grym tur den här dagen. Solen befann sig nämligen bakom ett tunt moln hela dagen. Sånt perfekt diffust ljus. Jag slapp alltså vänta till kvällen för att ta bilden. Hade jag haft en vuxen assistent hade jag även kunnat låta denne diffusera ljuset med diffussionsskärm, men jag hade ingen ass just den dagen.


Eftersom det var fredag
och plåtningsdags hämtade vi Walter från förskolan tidigt. Han var väl förberedd, vi hade pratat dagen innan och på morgonen om att han skulle åka båt i balja och att alla skulle hjälpas åt.

Han klädde på sig sin lilla sjömansskjorta och hatt hemma. Sen ville han ha flytväst när vi gick till skogen och det fick han. Vi gick till vår rekade location i skogen. Väl där gick det snabbt. Jag la baljan i vattnet, och hinken med gosedjuren bredvid (hattar fasttejpade på djuren). Conrad plockade vitsippor och vi la dom hos djuren. Jag körde först några testbilder på endast baljan (testa ljus, komposition, inställningar i kameran osv).

Sen satte vi Walter i baljan, utan flytväst (det var faktiskt bara ca 3 cm djupt) och han skulle prompt ha nappen i munnen. Vilket jag inte gillar, jag tycker inte man ser barnets ansikte med den där grejen i munnen. Så vi erbjöd honom tablettask. Alma serverade den, hon sköt även upp hatten när den trillade ner i ögonen och hjälpte mig med smått och gott. Conrad filmade behind the scenes med iPad. Riktigt teamwork. Jag höll ett par vitsippor framför linsen för att få något lite diffust i förgrunden. Jag doppade även skorna i pölen och visade rumpan (typ) för förbipasserande, men sånt får man räkna med.

Plötsligt gick det förbi en dam med en hund som pratade lite med Walter och han blev glad och pepp. Hon visade honom hur man kunde låtsas göra en kikare med händerna och hon fick honom lite extra glad. Efter hon gått förbi gjorde Walter massa roliga poser och stylade som värsta lilla modellen. Jag plåtade på i rasande tempo.

Helt plötsligt sa han bara ”klar” och så klev han ur baljan och gick hem. Då var det bara att ösa allting tillbaka i vagnen och springa efter. 


Väl vid datorn
hittade jag 6 bilder som jag gillade. En när han skrattade jättestort, en när han leker kikare, en när han läser kartan, en när han stod upp osv. Här är det många olika faktorer som spelar in vilken jag väljer. Jag kunde ju ha valt alla 6 men jag tycker att dom fullständigt tar ut varandra så jag har alltid som mål att välja en, max två om de är väldigt olika (fast helst då olika vinklar och känsla).

Jag har flera bilder från nyligen i andra sammanhang där han skrattar stort så jag valde bort den, och när han lekte kikare så täckte han ansiktet med händerna, när han läste kartan så såg man inte hans ansikte för han kollade ner. Just den här som jag valde tyckte jag var så rolig i posen, jag har ingen sån sen innan, det är fint ljus i hans ansikte och den tilltalade mig. 

Jag har redigerat den som jag redigerar alla andra bilder! Det mesta gör jag i Camera RAW, för att skapa “känslan” – alltså högdagrar, exponering, färgbalans, svärta, klarhet. I Photoshop vinjetterar jag, drar ännu mer i färgbalansen, klonar bort ev störande delar, skugga/efterbelys. Det mesta i justeringslager.

KLART! ♥ Hoppas ni tycker det var roligt att följa med från idé till resultat. Får jag massa kommentarer så gör jag det igen – snart! 😉

Hit enter to search or ESC to close