Redigera in en måne i en bild.

Före

Efter

 

Jag ska nu berätta lite om den här bilden och hur jag tog den och redigerade den. Jag delar upp det på flera olika inlägg för att kunna berätta lite mer detaljerat om olika delar.

Varför gör hon såhär? tänker ni kanske när ni läser nedan. Och JAG VET. Det finns lika många sätt att jobba i Photoshop som det finns fotografer och det här sättet passar mig. Med det sagt…

Att fotografera bilden

Min dotter fick en lampa i julklapp som är en nattlampa som man laddar upp, den ser ut som en måne och det är månen på bilden. Man kan tända månen i olika färger, så den kan vara vit, röd, lila, blå osv. Jag ville ta en bild där det ser ut som att månen svävar i luften framför henne. För att ljus ska stämma är det lättast för mig om rätt ljus (från månen) är med i den faktiska bilden. Även blicken från min dotter på månen blir “rätt” om månen är med. Så jag bad min äldste son att hänga med och assistera mamma lite.

Jag bad min son att hålla månen som att jag kunde redigera bort hans hand sen. Jag instruerade honom också på vilken höjd månen skulle vara. I min dotters händer la jag en liten ljusslinga (som jag faktiskt köpt på blomsterbutik) bara för att det skulle se lite ut som att månen “kom upp” ur händerna. Min dotter fick agera så som hon trodde hon skulle gjort om månen faktiskt svävade där. 🙂

När jag tagit bilden med flygande månen bad jag min son lägga månen i händerna på min dotter och sedan backa bort, ut ur bild. Jag klickade några bilder så också för att få bakgrunden till min redigering sedan. Det kan vara lätt att glömma den detaljen men gör inte det för det underlättar så mycket sedan. 🙂

Att redigera bilden

Okej! Till redigeringen. Jag fotograferar alltid i RAW och då “framkallar” jag bilderna i Camera RAW. Den här bilden framkallade jag två gånger. En gång för “allting” förutom månen och en gång för månen. Alltså jag klickar upp RAW-filen och drar i reglagen i Camera RAW, jag ljusar upp högdagrarna mycket i första framkallningen (för att få ljuset att poppa i ansiktet tex) men då blev månen utfrätt så jag framkallade bilden igen (samma inställningar som första gången förutom att jag tog tillbaka högdagrarna i månen). Hänger ni med? 🙂

Jag sparade inställningarna för framkallningen och klickar upp en av bilderna med bakgrunden utan min son. Väljer samma inställningar för den bilden också och öppnar den med.

Jag har alltså tre filer öppna i Photoshop nu. Fil 1 – så som jag “överlag” vill ha bilden. Fil 2 – samma bild som 1 men utan utfrätt måne och fil 3 – bakgrunden synlig. Jag drar 2&3 över till 1:an och duplicerar 1:ans lager (jag jobbar aldrig på originalfilen) och så drar jag det lagret så att det ligger mellan månen (överst) och bakgrunden (näst underst).

 

Såhär (ovan) ser alltså lagren ut nu (jag har skrivit dit de rosa siffrorna i efterhand).

I lager 1 (månen) frilägger jag nu månen med hjälp av magnetlasso (det får bli ett eget inlägg) och jag behåller endast själva månen i ett lager. I lagret som heter 2 “kopia av bakgrund” suddar jag nu med vanlig pensel med lite luddig kant bort Conrad helt enkelt. Då kommer ju Lager 3 “bakgrund utan Conrad” fram när jag suddar. Såhär ser det ut nu typ:

 

Lagret som heter “månen” är överst, där är bara månen. Under månen ligger “kopia av bakgrund” där jag suddat bort Conrad så att Lager 3 “bakgrund utan Conrad” tittar fram. Tillsammans skapar dessa tre lager min bild. Hänger ni med? 🙂

Jag är ju inte klar med bilden här utan jag jobbar vidare med justeringslager. Men jag avslutar detta inlägg här just nu.

Två inlägg till kommer om bilden: inlägg 1 – frilägga månen (så att den hamnar sådär snitsigt i ett eget lager) och inlägg 2 – jobba med justeringslager. Yeay! 🙂

Förstår ni ingenting av det här så kontakta mig på instagram @bjorkstedt_com i ett privat DM eller maila hanna@bjorkstedt.com så kanske jag kan uppdatera inlägget med det som är luddigt. 🙂

 

 

 

Hit enter to search or ESC to close